Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

SOCIAL NETWORKS

Τι είναι και ποια είναι τα πιο δημοφιλή:
Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εικονικές κοινότητες, όπου οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα εικονικά τους προφίλ και να αναπτύξουν ένα δίκτυο επαφών, με τις οποίες μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως αυτή τη στιγμή είναι το MySpace και το Facebook.
Κανόνες:
-Να προστατεύεις τις πληροφορίες σου.
-Να μιλάς με σωστό τρόπο στους «φίλους» σου.
-Μην δίνεις ψευδείς πληροφορίες έτσι ώστε να ξέρουν οι άλλοι ποιος είσαι.
-Μην αναρτείς άσκοπες πληροφορίες και δημοσιεύσεις στο προφίλ σου.


Κίνδυνοι:
• Οι πολύωροι χρήστες των social networks έχουν χαμηλή συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
• Οι περιστασιακοί χρήστες των social networks στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με τους φίλους τους, ενώ όσοι επενδύουν πολύ χρόνο είναι κατά κύριο λόγο μοναχικοί χρήστες.
• Πολλοί θεώρησαν ότι η ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση είναι ο βολικότερος τρόπος επικοινωνίας, που θα αντικαταστήσει το email και τις πιο συμβατικές μορφές διάδρασης. Κανόνιζαν τα ραντεβού τους μέσω των social networks αντί να τηλεφωνήσουν, συζητούσαν γι' αυτό με τους φίλους τους.
• Η ευχαρίστηση που προέρχεται από την ενασχόληση με τα social networks και η φυγή από το διάβασμα είναι η βασικότεροι λόγοι ενασχόλησης με αυτά. Παράδειγμα το Facebook δεν είναι πια εργαλείο, αλλά εναλλακτικός τρόπος ζωής.
• Οι περισσότεροι κατηγορούν ότι τα social networks προάγουν τις επιφανειακές αόριστες σχέσεις και ότι δεν μπορούν να βρουν πραγματική στήριξη μέσω αυτών.
• Οι περισσότεροι χρήστες δεν κατάλαβαν την εξάρτηση από τα social networks μέχρι που κατέληξαν να αναλώνουν πολλές ώρες ασχολούμενοι με τις εφαρμογές τουs και σκεφτόταν γι' αυτά ακόμη κι όταν έκλειναν τον υπολογιστή.
• Οι χρήστες περνώντας πολλές ώρες στα social networks έχουν συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
• Οι μαθητές έχουν χαμηλότερη επίδοση στο σχολείο.
• Υπάρχει κίνδυνος να γνωρίσεις αγνώστους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και σε ξεγελούν χρησιμοποιώντας ψεύτικα nicknames, ηλικία, φωτογραφίες κτλ.
• Υπάρχει κίνδυνος διαδικτυακής παρενόχλησης
• Διαρροή προσωπικών δεδομένων.
• Χάνεται η προσωπική επαφή.
Σκοπός των Social-networks:
Ο λόγος που δημιουργήθηκαν τα social-networks είναι για να γίνεται εφικτή η επικοινωνία με τους διαδικτυακούς σου φίλους. Μέσα απ’τα social-network μπορείς να βρεις φίλους απ’όλα τα μέρη του κόσμου και να μιλήσεις μαζί τους χωρίς καμία χρέωση. Μπορείς να κάνεις νέους φίλους και να μάθεις τα ενδιαφέροντα τους, τις σκέψεις τους κ.τ.λ. Επιπλέον είναι ένας τρόπος ψυχαγωγίας αφού ο τεράστιος όγκος παιχνιδιών που παρέχουν είναι διαθέσιμα δωρεάν και σου προσφέρουν ατελείωτες ώρες παιχνιδιού. Συμπεραίνοντας, ο σκοπός δημιουργίας των social-network είναι καθαρά για να μας ψυχαγωγήσει και να μας προσφέρει επικοινωνία με τους φίλους μας αλλά και νέες γνωριμίες.

Προστασία:
Για να προστατευτούμε απ’τους κινδύνους που μας επιφυλάσσουν τα social-network καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες:
1. Mην δίνεις όλα σου τα στοιχεία όταν φτιάχνεις λογαριασμό όπως: διεύθυνση, σχολείο κτλ.
2. Μην κάνεις φίλους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις ή έχουν πολύ μεγαλύτερη ηλικία από εσένα.
3. Μην ανοίγεις ό,τι ιστοσελίδες στο στέλνουν γιατί μπορεί να περιέχουν ιούς που μπορούν να σου «μολύνουν» τον υπολογιστή.
4. Καλό θα ήταν να μην μιλάς σε αγνώστους.
5. Να αναφέρεις σε αρμόδιες ιστοσελίδες όπως το Safe Line οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης υποστείς.
6. Μην κάθεσαι πολλές ώρες στο εικονικό σου προφίλ για να αποφύγεις τον εθισμό και την αποξένωση .


Αποτελέσματα ερωτηματολογίου:
To πιο δημοφιλές social network αποδείχθηκε το Facebook το οποίο έχεις 70 χρήστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου