Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ασφάλεια στο διαδίκτυο και προσωπικά δεδομένα

1. Προσωπικά δεδομένα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Το πρώτο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι τα προσωπικά και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ.), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες. Το άτομο (φυσικό πρόσωπο) στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα ονομάζεται υποκείμενο των δεδομένων. Όμως προηγουμένως αναφερθήκαμε και στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ειδικότερα ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. Τέλος τα ευαίσθητα δεδομένα προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις από ότι τα απλά προσωπικά δεδομένα (όπως το όνομα και τα ενδιαφέροντα).

Προσωπικά στοιχεία και κωδικοί πρόσβασης

Στα προσωπικά στοιχεία τα οποία όπως προαναφέραμε προστατεύονται αυστηρά από τον Νόμο ανήκουν:

Όνομα

Επώνυμο

Πατρώνυμο

Μητρώνυμο

Έτος Γέννησης

Τόπος Γέννησης

Οικογενειακή Κατάσταση

Τόπος Κατοικίας

Τηλέφωνο

E-Mail

Διεύθυνση Skype

Κωδικοί Εισόδου (Username) & Ασφαλείας (Password)

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι για την είσοδο σας χρησιμοποιείτε δύο κωδικούς, τον Κωδικό Εισόδου (Username) και τον Προσωπικό Μυστικό Κωδικό Ασφαλείας (Password). Σας δίνεται η δυνατότητα να μεταβάλλετε τον Προσωπικό Μυστικό Κωδικό Ασφαλείας (password) όσο συχνά επιθυμείτε και θα σας συνιστούσαμε, για λόγους ασφαλείας, να αλλάζετε το password σας σε τακτά διαστήματα και να αποφεύγετε τη χρήση των ίδιων κωδικών.

Κλοπή προσωπικών δεδομένων

Η διαδικτυακή απάτη είναι ένα είδος κυβερνοεγκλήματος που πραγματοποιείται μέσω email, ιστοσελίδων, chat rooms ή Forums. Υπάρχουν διάφορα είδη τέτοιων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανόμενων του phishing και του pharming , στις οποίες χρησιμοποιούνται πλαστά e-mail και ιστοσελίδες για να ξεγελάσουν τους αποδέκτες/ επισκέπτες ώστε να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών και κωδικούς. Για να αποφύγετε τέτοιες κακόβουλες πράξεις, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα κατά της διαδικτυακής απάτης:

Απενεργοποίηση της λειτουργίας file sharing στον υπολογιστή σας.

«Άνοιγμα» επισυναπτομένων αρχείων με προσοχή, ιδίως όταν προέρχονται από άγνωστους αποστολείς.

Εξοικείωση με τις πολιτικές ασφαλείας των ιστοσελίδων, ιδίως όταν σας ζητούνται προσωπικά/ απόρρητα δεδομένα.

Έλεγχος στους αναλυτικούς λογαριασμούς των πιστωτικών σας καρτών.

Εγκατάσταση και συχνές ανανεώσεις προγραμμάτων ασφαλείας ( όπως το Norton Internet Security)

Διατήρηση του λειτουργικού σας συστήματος ενημερωμένο όπως και όλων των λειτουργιών του υπολογιστή σας με τα τελευταία security patches.

Δημιουργία ισχυρών κωδικών και να τους προστασία με προσοχή ή να χρήση λογισμικού προστασίας προσωπικών κωδικών ( όπως η Norton Confidential )

Κλείδωμα του προσωπικού σας mailbox.

Καταστροφή λογαριασμών πιστωτικών καρτών και οικονομικών στοιχείων πριν τα πετάξετε.

Οι «δυνατοί» κωδικοί αποτελούνται από 8 χαρακτήρες και πάνω - περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό από γράμματα, νούμερα και σύμβολα.

Εκμετάλλευση της δυνατότητας που παρέχουν οι Τράπεζες για μια δωρεάν ετήσια αναφορά της πιστωτικής σας κάρτας.

Δεν πρέπει:

Να παρέχετε προσωπικά δεδομένα σε κανέναν μέσω τηλεφώνου ή αυτοπροσώπως (π.χ.: για αίτηση δανείου) παρά μόνο αν είστε σίγουροι για την αξιοπιστία του τρίτου ατόμου.

Να δίνετε ποτέ προσωπικά δεδομένα ως απάντηση σε email, σε μια ιστοσελίδα που έχετε συνδεθεί μέσω ενός εξωτερικού link

ή σε pop-up παράθυρο που εμφανίζεται σε κανονική ιστοσελίδα αλλά ανοίξτε ένα νέο παράθυρο και πληκτρολογείστε τη διεύθυνση ώστε να βεβαιωθείτε για την νομιμότητα του Διαδικτυακού τόπου.

Να κρατάτε οικονομικά δεδομένα σε φορητούς υπολογιστές παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο - οι φορητοί υπολογιστές είναι πολύ πιο πιθανό να κλαπούν από τους επιτραπέζιους.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα Διαδικτυακής απάτης ή κλοπής προσωπικών δεδομένων, να καταγγείλετε το γεγονός κατευθείαν στις αρχές.

Επισκεφτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες για περισσότερες

πληροφορίες:

www.fraud.org

www.cybercrime.gov

www.ic3.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου