Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Εθισμός:



Τι είναι;


Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένας ένας όρος ο οποίος καλύπτει ένα αυρύ φάσμα συμπεριφορών καο προβλημάτων ελέγχου των παρορμήσεων σχετιζόμενες με την χρήση του διαδίκτυου. Το κοινό στοιχείο είνηαι οτι η συμπεριφορά του ατόμου διαταράσει τη καθημερινότητα του και είναι ψυχοπιεστικός παράγοντας για το περιβάλλον του. Μπορούμε με άλλα λόγια να πούμε ότι το διαδίκτυο αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προτεραιότητα στη ζωή μας απο τους φιλούς μας και από τη οικογένεια μας.Η εισαγωγή του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή στη καθημερινότητα του πολίτη σταδιακά ολοκληρώνεται. Κύριο όχημα της μετάβασης στη ‘Ψηφιακή εποχή’ αποτελεί ο ‘παγκόσμιος ιστός’ (world wide web) ή Διαδίκτυο. Το 2009 εκτιμάται ότι το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι χρήστες του Διαδικτύου. Στην Ελλάδα 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, και ο ρυθμός εξάπλωσης της χρήσης κατά τη τελευταία δεκαετία προσέγγισε το 400%.


Συμπτώματα

Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού,άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.
Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικοί, σκληροί δίσκοι κ.λ.π)
Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνεται, από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από του γονείς για να παίζει. Τέλος, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο( να παχαίνει πολύ).
Παρατεταμένη παραμονή “online”, για μεγαλύτερη διάρκεια από την προγραμματισμένη
Ημικρανίες
Ξηρά μάτια, μυωπία
Παραμέληση σωματικής υγιεινής
Εμφάνιση παχυσαρκίας, μυοσκελετικών παθήσεων λόγω των πολλών ωρών ακινησίας μπροστά στην οθόνη
Σταδιακή απομάκρυνση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον
Εξειδανίκευση του μέσου, ο χρήστης τείνει να θεωρεί τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή το διαδίκτυο το σημαντικότερο κεφάλαιο της καθημερινότητας του.
Αισθάνεται καλά όταν ασκεί τη συμπεριφορά του εθισμού.
Για να συνεχίσει να αισθάνεται το ίδιο καλά πρέπει με τη πάροδο του χρόνου να αυξήσει το πόσο συχνά ασκεί τη συμπεριφορά.
Αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να ασκήσει τη συμπεριφορά έχει άσχημη αίσθηση (όχι απλά στέρηση της καλής αίσθησης).
Αν προσπαθήσει μόνο του το άτομο να ελαττώσει τη συμπεριφορά θα αποτύχει και θα επιστρέψει στο ίδιο μοτίβο.
Η συμπεριφορά αυτή κυριαρχεί στις πράξεις του αλλά και στη σκέψη του, όταν για παράδειγμα δεν είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο σκέφτεται πότε θα συνδεθεί με λαχτάρα.
Κρύβει από τους γονείς πόσες ώρες περνά στο διαδίκτυο και συχνά δεν το οµολογεί ούτε στον εαυτό του.
Έχει πει αρκετές φορές συνειδητά ότι πρέπει να µειώσει τις ώρες που περνά συνδεδεµένο στο διαδίκτυο αλλά έχει αποτύχει να τηρήσει το χρονοδιάγραµµα που όρισε µόνος / µόνη χωρίς καµία πίεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου