Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ανεπιθύμητα Downloads

Spyware: Πρόκειται για ένα είδος κακόβουλου λογισμικού και μεταφέρεται και εγκαθίστανται στον προσωπικό υπολογιστή χωρίς την συναίνεση και παρά την θέληση του χρήστη. Στόχος του λογισμικού αυτού είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την συμπεριφορά και τις συνήθειες του χρήστη( π.χ ποιους δικτυακούς τόπους επισκέπτεται πιο συχνά, αλλά και η παρέμβαση στον έλεγχο του υπολογιστή με ποικίλους τρόπους .

Worms: Τα σκουλήκια (worms) είναι βλαβερά προγράμματα, τα οποία, όμως, έχουν κάποιες διαφορές από τους ιούς. Αποτελούν ξεχωριστά προγράμματα και δεν χρειάζονται κάποιο άλλο πρόγραμμα ως όχημα διακίνησης τους ( όπως οι ιοί). Στόχος τους είναι ο πολλαπλασιασμός τους μέσω της αντιγραφής του εαυτού τους και η αποστολή τους σε όσους περισσότερους H/Y γίνεται μέσω του διαδικτύου. Δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο οι ιοί γιατί δεν σβήνουν αρχεία. Κάνουν , όμως , την σύνδεση στο internet  πιο αργή επειδή στέλνουν τα αντίγραφα τους σε άλλους H/Y. Επίσης επιβαρύνουν τον υπολογιστή κάνοντας τον πιο αργό αφού χρησιμοποιούν πολλή μνήμη με το να αντιγράφουν τον εαυτό τους άπειρες φορές και να γεμίζουν έτσι τον ελεύθερο χώρο του σκληρού δίσκου .


Trojans: Οι Trojans (γνωστοί ως δούρειοι ίπποι) εισβάλουν στο H/Y χρησιμοποιώντας ως όχημα ένα άλλο πρόγραμμα ή παιχνίδι. Έχουν την δυνατότητα να καταστρέψουν κυρίως , όμως, παρακολουθούν. Ότι πληκτρολογεί ο χρήστης ενός H/Y στον οποίο έχει εισβάλλει ένας Trojan , καταγράφεται και αποθηκεύεται , ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσβάσιμο από κάποιον απομακρυσμένο hacker . Ο hacker αυτός δεν ευθύνεται κατ’ανάγκην για την εισβολή του Trojan. Υπάρχει πιθανότητα ακόμα ο hacker να σαρώνει υπολογιστές μέσω διαδικτύου ελπίζοντας ότι θα εντοπίσει κάποιον στον οποίον να έχει εγκατασταθεί ένας Trojan. Αυτό είναι πολλές φορές δυσκολότερο και από την απεγκατάσταση ιού. Στις περιπτώσεις αυτές το format είναι η καλύτερη λύση .

Ιός : Ο ιός είναι ένας βλαβερός κώδικας ο οποίος προσκολλάται σε κάποιο πρόγραμμα ή αρχείο. Στην ουσία ένας ιός αποτελεί και ο ίδιος πρόγραμμα που, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομα. Σκοπός του είναι η καταστροφή αρχείων ή προγραμμάτων. Οι ιοί μπορούν να φτάσουν στον υπολογιστή μας είτε μέσω αρχείου που είναι συνημμένο σε e-mail ,είτε από την επίσκεψη μας σε κάποια μη ασφαλή ιστοσελίδα είτε και μέσω άλλων πηγών μεταφοράς δεδομένων .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου