Τρίτη 8 Μαΐου 2012


Μια Σύντομη Ιστορία του Hacking

Οι όροι hackers και hacking αναφέρονται για πρώτη φορά στο γνωστό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ και σήμαιναν αρχικά τα άτομα εκείνα που ήθελαν να πετυχαίνουν τα πάντα στον τομέα τους, κάτι όχι απαραίτητα σχετικό με τους υπολογιστές. Ο όρος άλλαξε έννοια στην πορεία και αναφέρεται πλέον σ’ εκείνους τους χρήστες υπολογιστών που έχουν ως στόχο τη διείσδυσή τους σε κάποιο υπολογιστικό ή τηλεπικοινωνιακό σύστημα είτε για να προκαλέσουν ζημιά είτε απλά για να κάνουν το κέφι τους ή και από περιέργεια.

Το 1980 εμφανίσθηκε ο πρώτος ιός υπολογιστών από ένα ατύχημα και προκάλεσε κατάρρευση του δικτύου Arpanet, του προγόνου του Internet. Το 1983 η προβολή της ταινίας War Games (Παιχνίδια Πολέμου) επηρέασε σημαντικά πολλά νέα παιδιά, ώστε αποφάσισαν να μιμηθούν τον πρωταγωνιστή της ταινίας και να γίνουν οι πρώτοι hackers. Η ταινία αυτή, που αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του hacking, έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους του Λος Άντζελες και σύμφωνα με το σενάριό της ένα νεαρό παιδί είχε εμπλακεί παίζοντας κατά λάθος με τον υπολογιστή του σε μια ψηφιακή σύρραξη μεταξύ των τότε υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης. Η ταινία έδωσε στο hacking μια νέα διάσταση καθώς έφερε στο προσκήνιο τα ψηφιακά παιχνίδια και τον υπόκοσμο της πληροφορικής.

Το 1988 έκανε την εμφάνισή του το γνωστό σκουλήκι (worm) του Internet, το οποίο αναπαρήχθη με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε χιλιάδες υπολογιστές που ήταν συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Ο φοιτητής που το δημιούργησε συνελήφθη και καταδικάστηκε.

Το 1989 συνελήφθη και καταδικάστηκε ο πιο γνωστός απ’ όλους τους hackers, ο Αμερικανός Kevin Mitnick, για κλοπή προγραμμάτων λογισμικού και για εξαπάτηση τηλεφωνικής εταιρείας. Την εποχή εκείνη έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι νόμοι για την καταδίκη των hackers.

Τα επόμενα χρόνια θα πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα στρατιωτικών, κυβερνητικών, τραπεζικών και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων αλλά και στις ιστοσελίδες πολλών οργανισμών και υπηρεσιών.

Το 1999 έκανε την εμφάνισή του ο ιός Melissa, ο οποίος διαδιδόμενος παγκόσμια μέσω του Internet κατάφερε να κάνει ζημιά σε χιλιάδες υπολογιστές. Ο δημιουργός του ιού συνελήφθη από τις αρχές των ΗΠΑ.

Το 2000 έκανε την εμφάνισή του ένας νέος τρόπος επίθεσης, ο γνωστός με τον όρο DDoS (Distributed Denial of Service), που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των Web servers πολλών μεγάλων εταιρειών στον χώρο του Internet από την προγραμματισμένη αποστολή χιλιάδων αιτήσεων για δεδομένα.

Την ίδια χρονιά έκανε την εμφάνισή του και ένας άλλος ιός που άφησε εποχή, ο γνωστός ως I Love You, ο οποίος κατάφερε και πάλι μέσω του Internet να προξενήσει ζημιά σε χιλιάδες υπολογιστές ανά τον κόσμο. Η διάδοσή του γινόταν αυτόματα μέσα από το Βιβλίο Διευθύνσεων (Address Book) των ανυποψίαστων χρηστών του Internet.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου