Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ηλεκτρονικές απάτες

Ηλεκτρονικές απάτες
Διάφοροι απατεώνες στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα που δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από μεγάλες και επώνυμες τράπεζες και ζητάνε από τους χρήστες την αποκάλυψη του αριθμού της πιστωτικής τους κάρτας και των κωδικών PIN ώστε να αντιμετωπισθεί κάποιο υποτιθέμενο πρόβλημα με τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Τους ενημερώνουν μάλιστα ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους υπάρχει ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του σχετικού λογαριασμού.
Αν κάποιος χρήστης πέσει στην παγίδα και αποκαλύψει τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού μαζί με το PIN ή τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, είναι ζήτημα χρόνου το άδειασμα του λογαριασμού του και φυσικά θα είναι σχεδόν αδύνατος ο εντοπισμός των δραστών.
Το Internet είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί καθώς υπάρχουν πολλές εταιρείες φαντάσματα που δελεάζουν ανυποψίαστους πελάτες με μεγάλες οικονομικές προσφορές.
Ο χρήστης – πελάτης όχι μόνο κινδυνεύει να πληρώσει για ένα προϊόν που δεν θα παραλάβει ποτέ αλλά αποκαλύπτει και τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πολύ συχνά ακούμε μικρά παιδιά να εξηγούν στους γονείς τους ότι θέλουν να αγοράσουν παπούτσια, ρούχα, ηλεκτρονικά παιχνίδια και ένα σωρό άλλα πράγματα από το Internet και να τους ζητούν την πιστωτική τους κάρτα. Η αλήθεια είναι, αν θέλετε τη γνώμη μου, πως πολύ καλά κάνουν γιατί τις περισσότερες φορές οι τιμές στο ίντερνετ είναι παραπάνω από ανταγωνιστικές όπως το ίδιο θα ισχυριζόμουν και για την ποικιλία.
Από τη μια λοιπόν τα οφέλη είναι μεγάλα από την άλλη το ίδιο και οι κίνδυνοι. Άπειρα τα παραδείγματα ανθρώπων που έδωσαν στα παιδιά τις πιστωτικές τους κάρτες και βρέθηκαν χρεωμένοι με υπέρογκα ποσά. Για μένα η λύση, η πιο ασφαλής είναι πάντα να ελέγχουν οι γονείς σε ποιους δίνουν τα παιδιά τους τα προσωπικά – οικονομικά τους στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου