Πέμπτη 26 Απριλίου 2012


Hacker-Hacking.
Οι όροι αυτοί σε όσους τους ακούσουν , σίγουρα τους φέρνουν στο μυαλό , κάποιους τύπους με εκκεντρική εμφάνιση , καταχωνιασμένους σε σκοτεινά υπόγεια ή δωμάτια με περιέργη , ενίοτε μουσική υπόκρουση σε ρυθμούς techno. Μπροστά τους τερματικά υπολογιστών που δουλεύουν υπερωρίες κάτω από τα δάχτυλα τους, ενώ εκείνοι προσπαθούν να παρυσφρείσουν σε απομακρυσμένους υπολογιστές και δίκτυα. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που έχουν δώσει οι ταινίες και τα μέσα ενημέρωσης, στο ευρύ κοινό. Κάτι βέβαια που είναι πέρα για πέρα αναληθές.
Ποιοι αλήθεια είναι όμως οι hackers;
Ο όρος για την κάστα αυτή , πρωτακούστηκε στο κοινό στις αρχές της δεκαετίας του 1980 , όταν το πρώτο δίκτυο Arpanet της Αμερικάνικης κυβέρνησης, δόθηκε σε κοινή διάθεση , μέσω κάποιων Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων. Επρόκειτο για άτομα , με ιδιαίτερες «ανησυχίες» στο πως λειτουργούσαν τα πράγματα , μέσα στον ψηφιακό κόσμο και στο πως θα μπορούσαν οι ίδιοι στην πορεία να το διαμορφώσουν κατά το δοκούν , έτσι ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες τους. Ο όρος hack σε μετάφραση σημαίνει κατακερματίζω/καταστρέφω. Αυτό ακριβώς έκαναν και εκείνοι. Διέλυαν σε κομμάτια αυτό που είχαν στα χέρια τους, για να μάθουν έτσι, πως ακριβώς λειτουργεί και να το επαναδημιουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο , για να εξυπηρετήσει τους ίδιους.
Στην πορεία και ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 , όπου τα modem αλλά και τα γραφικά περιβάλλοντα σε συστήματα έδωσαν πρόσβαση σε απλούς χρήστες, χωρίς να πρέπει αυτοί να μπαίνουν στην διαδικασία γραφής κώδικα, ή να γνωρίζουν στο πως ουσιαστικα λειτουργεί ένα σύστημα . Μαζί έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση και άτομα που είχαν παρεξηγήσει την διαδικασία (hacking) και την μετέλλαξαν στο λεγόμενο cracking. Ιοί και worms ήταν τα πρώτα σημάδια του κύμματος αυτού, μιας και ο μοναδικός τους σκοπός , δεν ήταν να αντιληφθούν το πώς λειτουργεί ένα σύστημα ή δίκτυο , αλλά το πώς θα εκμεταλλευτούν συγκεκριμένα σημεία αδυναμίας, για να προκαλέσουν την κατάρρευση τους.
Ταυτόχρονα οι νεαρότεροι του χώρου, ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πέρασαν στο επόμενο στάδιο της αλλοίωσης του χαρακτηρισμού hacker, προσπαθώντας να μιμηθούν φανταστικά σενάρια από ταινίες του Hollywood , με όπλα τους , κάποια τυπικά προγράμματα δουρείων ίππων (π.χ. sub7) για να αποκτήσουν πρόσβαση σε απομακρυσμένα συστήματα με απλές , συνοπτικές και αυτόματες διαδικασίες. Κάτι βέβαια που δεν είχε κανένα σημείο ομοιότητος με την πρώτη κάστα των Hackers , που πραγματικά έγραφαν από το μηδέν , κώδικα για να εκμεταλλευτούν τυχόν τρύπες επικοινωνίας , έτσι ώστε να μπορέσουν να αποδείξουν αλλά και να κερδίσουν οι ίδιοι την γνώση και την εμπειρία από αυτή τους την πράξη.Φυσικά μετά το περας αυτής, ενημέρωναν τους νόμιμους χρήστες-ιδιοκτήτες για το τι είχε ανακαλυφθεί στο σύστημα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου